De oorzaak van pigmentvlekken: alles wat je moet weten

Vlekken op de huid, hoe ontstaan ze toch? Binnen JMH de Huidkliniek voeren we dagelijks

behandelingen voor het verminderen van pigmentvlekken op de huid. Belangrijk is om te weten hoe deze vlekken ontstaan, hoe je ze kunt laten behandelen of zelfs kunt voorkomen. Lees hier alles over pigmentvlekken.

Pigmentvlekken oorzaak

Pigmentvlekken ontstaan door verschillende factoren. De grootste boosdoener is

vaak UV-straling (ultraviolette straling), door de zon en/of de zonnebank. Langdurige blootstelling aan UV-straling zorgt voor DNA-schade aan de lederhuid. De schade die ontstaat zijn de welbekende ‘ouderdomsvlekken’. Deze schade wordt steeds meer zichtbaar naarmate je ouder wordt. Dit komt doordat de huid dan dunner wordt. 

Ouderdomsvlekken komen tevoorschijn op de plekken die veel worden blootgesteld aan de zon, zoals het gelaat, decolleté en de handen. Deze vorm van huidveroudering wordt ook wel ‘photoaging’ genoemd. Ouderdomsvlekken ontstaan meestal rond 40 jarige leeftijd of later. 

En daarom hameren wij niet voor niets altijd op goede zonverzorging! 

Hormonen 

Pigmentvlekken kunnen ook ontstaan door hormonen. Deze vorm van pigmentatie wordt ook wel ‘melasma’ of ‘zwangerschapsmasker’ genoemd. Dit klopt niet helemaal, ook zonder zwangerschap kan dit pigment spontaan ontstaan door bijvoorbeeld medicatie (met hormonen).

Bij mannen komt deze vorm van pigmentatie ook voor. Dit type pigment is bij mannen vaak grillig van vorm en komt voor op het voorhoofd, rondom de ogen en de huid boven de lippen. Typisch bij dit pigment is dat het vele malen donkerder wordt na blootstelling aan uv-straling en in de winter soms nauwelijks zichtbaar is. Deze vorm ontstaat vaak in de vruchtbare levensjaren.

Aangeboren pigmentvlekken

Daarnaast hebben we ook nog de goedaardige pigmentvlekken die aangeboren

zijn of in de jeugd zijn ontstaan. Je kan hierbij denken aan de welbekende sproetjes, een café au lait vlek of een beckers naevus. Oorzaken hiervan zijn niet altijd bekend.

Pigment donkere huid 

Pigment op de donkere huid komt soms tevoorschijn als bruine tot zwarte bultjes. Deze vorm van pigment wordt ook wel ‘papulosa nigrans’ genoemd. Dit is een goedaardige vorm van pigment. Ook hierbij weten we nog niet precies waardoor het ontstaat.

Oorzaak van pigmentvlekken door de zon

Pigmentvlekken door de zon ontstaan door de schadelijke UV-straling. UV-straling is een type straling afkomstig van de zon. Een deel wordt tegengehouden door onze ozonlaag,

maar UVA en UVB bereiken de aarde.

UVA staat voor het Engelse woord ‘aging’, wat veroudering betekent. Deze straling dringt diep door in de huid en kan daardoor huidschade veroorzaken. Huidschade zorgt voor een versnelde huidveroudering en verhoogt ook de kans op een melanoom, de meest kwaadaardige vorm van huidkanker. Goed om te weten: UVA straling gaat ook door glas. Dus smeer je huid ook goed in voor een autoritje of plek in de zon achter het raam.

UVB staat voor het Engelse woord: ’burn’, wat verbranden betekent. Deze vorm dringt minder diep door in de huid. Wel geeft deze vorm van UV-straling de meeste kans op verbranding. Als de dieper gelegen basale huidcellen laag wordt geraakt, kan er mutatie ontstaan en wordt de kans op huidkanker vergroot. 

Natuurlijke zonlicht bestaat uit 5% UVA straling en 95% uit UVB stralen. 

Hoe veroorzaakt UV-straling een pigmentvlek? 

Wanneer je lichaam pigment maakt komt de zogeheten ‘melanocyt’ in beeld. Deze pigmentcel bepaalt de kleur van onze huid, haar en ogen. Deze cel maakt ‘melanine’ (pigment) aan wanneer we in aanraking komen met UV-straling. Deze werkt als een soort schild om je huid te beschermen. Echter kan in dit proces ook te veel pigment worden aangemaakt waardoor DNA-schade ontstaat. Na enkele jaren kan het pigment zich gaan ophopen en ontstaat er een pigmentvlek. Samen met het dunner worden van de huid (door veroudering), komen deze zogenoemde ouderdomsvlekken dan plots aan het oppervlak.

Zonnebank 

We krijgen altijd veel vragen over het gebruik van de zonnebank: wat doet de zonnebank met de huid? En kan je huid er niet langzaam aan wennen? We leggen het uit: 

Bij de zonnebank wordt er met name UVA straling uitgezonden. Deze straling geeft weinig kans op verbranding maar zorgt wel voor de bruine kleur. Dit is helaas niet de variant die je huid beschermt en zorgt dat de opperhuid dikker wordt (en dus went aan de zon), maar juist de UV-straling die zorgt voor DNA-schade en huidveroudering. 

We raden het af om voor de vakantie een zonnebank kuur te doen om je huid te laten wennen aan de zon. De zonnebank verhoogt de kans op pigmentvlekken, huidveroudering en vergroot de kans op huidkanker. Dit wil niemand en daarom adviseren wij je graag hoe jij jouw huid het beste kan beschermen in de zon. Wil je toch graag een kleurtje? Lees dan snel verder. 

Lichttherapie 

In het ziekenhuis maken ze gebruik van lichttherapie bij mensen met ernstige vormen van eczeem of zonneallergie. De straling die ze in deze therapie gebruiken is UVB. Dit is dus een andere vorm van licht dan de zonnebank. 

Kun je pigmentvlekken voorkomen?

Zoals je hebt gelezen ontstaat de meeste pigmentatie door blootstelling aan de zon, ook wel UV-straling. Het beschermen van je huid in de zon is dan ook een belangrijke factor voor het voorkomen van pigmentvlekken. 

Tips om je huid te beschermen: 

 • Niet zonnen. Het bruinen van de huid zorgt al voor DNA-schade. Wil je een bruin kleurtje? Kies dan voor een spray tan, zoals de producten van Marc Inbane.  
 • Wanneer je toch buiten komt in de zon, smeer je huid dan elke 2 uur in met een royale laag SPF 30-50
 • Tussen 12.00 en 15.00 uur zo min mogelijk in de zon komen. Dit is de tijd dat de UV-straling op zijn sterkst is. 
 • Draag beschermende kleding en hoeden/petten.
 • Draag een zonnebril om de ogen en de huid daaromheen te beschermen

Helaas kunnen we nog niet elke vorm van pigmentvlekken voorkomen, zeker niet wanneer de oorzaak bij hormonen ligt. Echter wordt dit pigment wel donkerder onder invloed van de zon en kun je met de huid huidverzorging en het dragen van een hoge SPF voorkomen dat het pigment toeneemt.

Zonbescherming 

Bij JMH de Huidkliniek adviseren wij je om niet alleen in de zomerperiode, maar het hele jaar

door je huid in te smeren met SPF 30 tot 50. Ook in de winter is er UV-straling aanwezig. Door je huid dagelijks te beschermen voorkom je het ontstaan van nieuwe pigmentvlekken en andere vormen van huidveroudering.

Nieuwe ontwikkeling! De dagcrèmes en zonnecrèmes van IMAGE SKINCARE bevatten zelfs een blauw licht filter, zodat de huidschade door laptops en telefoons hierdoor beperkt blijft.

zonbescherming pigmentvlekken

Wat helpt tegen pigmentvlekken

Wat kan je doen om pigmentvlekken te verminderen of zelfs te verwijderen? Hiervoor kan je gebruik maken van verschillende behandelingen. De behandelingen die wij bij JMH de Huidkliniek uitvoeren zijn: 

Laser

Om overmatig pigment te kunnen afbreken kan je kiezen voor een laserbehandeling. Tijdens deze behandeling werken wij met onze Thunder MT alexandrite laser. Deze laser werkt op een golflengte van 755 nanometer en is daardoor perfect in staat om met 2-4 behandelingen het pigment te doen afbreken. Resultaat? Een egale huid.

Voor zonschade in de vorm van vaatjes en roodheid bieden wij ook de photofacial aan. Hierbij maken wij ook gebruik van de Thunder MT laser. Tijdens deze behandelingen gebruiken we de twee verschillende laserstralen; de alexandrite (755 nanometer) en de nd:YAG (1064 nanometer). Deze combinatie boost de collageen aanmaak en maakt de huid egaler.

Succesvolle Behandeling Pigmentvlekken - JMH de Huidkliniek, Deventer
Ontdek het verbluffende resultaat na een succesvolle behandeling van pigmentvlekken bij JMH de Huidkliniek in Deventer.

Peelings

Ook peelings kunnen helpen bij het verminderen en verwijderen van pigmentvlekken. Bij JMH de huidkliniek werken we met verschillende professionele peelings van IMAGE skincare en Skintech. De peelings worden afgestemd op jouw huidtype. 

Peelings zorgen voor een exfoliatie (lichte afschilfering) van de bovenste huidlagen. Met als resultaat een mooie glow en een egale huid met minder pigmentvlekken!

Microneedling (SKINPEN)

Microneedling wordt toegepast voor algehele huidverbetering. Door middel van de

Skinpen maken we 1600 miniscule microkanaaltjes per seconde in de huid. De huid

reageert hierop door nieuwe collageen aan te maken. De aanmaak van collageen zorgt voor een gladdere huid en een betere verdeling van pigmentcellen in de huid. 

Coagulatietherapie

Met coagulatie therapie kunnen we verheven ouderdomsvlekken of zwarte bultjes op de donkere huid (papulosa nigrans) verminderen. Door middel van een stroompje verwijderen wij de bultjes op effectieve wijze. Vaak heb je maar 1 tot 2 behandelingen nodig voor een mooi resultaat. 

Huidverzorging

Ook huidverzorging is belangrijk bij het voorkomen en verminderen van pigmentvlekken. Wij helpen je graag door het geven van een productadvies op maat. We kijken dan onder andere naar jouw huidtype (vet, droog, gemengd) en de huidproblemen die je graag zou willen verbeteren. Op basis hiervan stellen we een huidroutine op met de producten van IMAGE SKINCARE

Voor de verzorging van pigmentvlekken zijn er een aantal ingrediënten die écht wat voor jouw huid kunnen doen: 

 • Huid oplichtende ingrediënten
  Deze stoffen zorgen voor een opheldering van de huid en onderdrukken overmatige pigmentaanmaak. Denk hierbij aan: Vitamine C, Niacinamide en of tranexamine zuur. Deze ingrediënten vind je onder andere in de IMAGE vital C producten, de iIuma serums en of de IMAGE MD restoring brightening dagcrème.
 • Zuren
  Zuren zorgen voor een lichte exfoliatie van de huid waardoor oppervlakkig gelegen pigmentvlekken minder zichtbaar worden. Denk hierbij aan: Glycolzuur, vitamine A zuur (retinol) melkzuur en salicylzuur. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor cleansers met zuren zoals de: IMAGE Ageless total facial cleanser en of de IMAGE MD restoring cleanser, ook de IMAGE Ageless total repair cream en de IMAGE MD restoring youth repair cream zijn hier goede voorbeelden van.
 • Zonbescherming (SPF)
  Producten met zonbescherming beschermen je huid tegen het donkerder worden van bestaande pigmentvlekken, maar ook de ontwikkeling van nieuwe pigmentvlekken. Denk hierbij aan IMAGE prevention daily matte SPF 30, IMAGE prevention hydrating SPF 30  en de IMAGE MD restoring SPF.
image skincare huidverzorging SPF 1

Pigmentvlekken verwijderen

Er zijn verschillende behandelingen die helpen bij het verminderen of verwijderen van pigmentvlekken. Voorbeelden zijn laserbehandelingen, peelings of microneedling. Ook huidverzorging met zonbescherming is belangrijk. Lees hier meer. 

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn ophopingen van pigmentcellen en vormen een donkere vlek op de huid. Wanneer er een tekort is aan pigment dan is er juist een witte vlek zichtbaar. Lees meer over wat pigmentvlekken zijn

Pigmentvlekken door de zon

De grootste boosdoener is vaak UV-straling door de zon en/of zonnebank. UV-straling zorgt voor DNA-schade wat zich uit in pigmentvlekken, ook wel ouderdomsvlekken. Deze vlekken worden steeds meer zichtbaar naarmate je ouder wordt. Lees hier meer over het ontstaan van pigmentvlekken door de zon én wat je kunt doen. 

×