Wat zijn pigmentvlekken?

Als huidtherapeut krijgen wij vaak vragen over het verminderen of verwijderen van pigmentvlekken. Maar wat zijn pigmentvlekken? En wat kan je er tegen doen?  

In deze blog vertellen wij je alles over de soorten pigmentvlekken, het behandelen van pigmentvlekken en de juiste verzorging. Ook geven we tips om pigmentvlekken te voorkomen.

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken (goedaardig) zijn ophopingen van pigmentcellen en vormen een donkere vlek op de huid. Wanneer er een tekort is aan pigmentcellen, is er een witte vlek zichtbaar op de huid. Pigmentvlekken zijn meestal vlak. In sommige gevallen komt het voor dat de vlekken dikker zijn dan de huid. 

pigmentvlekken vrouw

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Pigmentvlekken kunnen ontstaan door verschillende factoren. Zo kunnen de pigmentvlekken aangeboren zijn of ontstaan door UV-straling en hormonen.  

UV-Straling 

De grootste boosdoener is vaak UV-straling (ultraviolette straling) door de zon en/of de zonnebank. Langdurige blootstelling aan UV-straling beschadigt namelijk de lederhuid. Deze schade aan de huid wordt steeds meer zichtbaar naarmate je ouder wordt, omdat de huid dunner wordt. Men noemt deze pigmentvlekken ook wel ‘ouderdomsvlekken’. Ouderdomsvlekken zijn goed zichtbaar op lichaamsdelen die zijn blootgesteld aan zonlicht (UV-straling) zoals het gelaat, decolleté en de bovenkant van de handen. Gemiddeld ontstaan deze vlekken rondom 40 jarige leeftijd en later. 

Huidveroudering wat ontstaat als gevolg van langdurige blootstelling aan UV-straling wordt ook wel Photo-aging genoemd. Houd je van zonnen en smeer je je niet altijd goed in? Dan is de kans groot dat jouw huid zonneschade heeft opgelopen. 

Kortom: UV-straling beschadigt de huid. Voorkom huidveroudering en ouderdomsvlekken door je dagelijks goed in te smeren met zonbescherming, minimaal factor 30. Nu weet je ook waarom wij tijdens jouw behandelingen altijd zo hameren op zonbescherming voor de huid.

uv-straling huidbeschadiging

Hormonen 

Pigment kan ook ontstaan door hormonen. Deze vorm van pigmentatie wordt ook wel ‘melasma’ of ‘zwangerschapsmasker’ genoemd. Maar let op, ook zonder zwangerschap kan dit pigment ontstaan. Door schommeling in je hormonen of bijvoorbeeld door medicatie (met hormonen) zoals de pil. 

Ook mannen kunnen deze vorm van pigmentvlekken ontwikkelen. Het komt wel minder vaak voor bij mannen dan bij vrouwen. Melasma bij mannen is vaak grillig van vorm en zichtbaar op het voorhoofd, rondom de ogen en op de huid boven de lippen. 

Aangeboren factoren 

Daarnaast zijn er ook nog goedaardige pigmentvlekken die of aangeboren zijn of in de jeugd zijn ontstaan. Bijvoorbeeld de welbekende sproetjes, een café au lait vlek of een beckers naevus. Oorzaken hiervan zijn niet altijd bekend.

Op de donkere huid kunnen soms bruine tot zwarte bultjes op het gelaat ontstaan. Deze bultjes worden ook wel ‘papulosa nigrans’ genoemd. Dit is ook een goedaardige vorm van pigment waarvan men nog niet precies weet waardoor het ontstaat. 

Hoe ontstaan witte pigmentvlekken? 

Witte vlekken op de huid kunnen plekken zijn waar geen pigment meer aanwezig is. Deze witte vlekken zijn vaak vlak aan de huid en kunnen ontstaan door:

  • Auto-immuunziekten waarbij je lichaam zelf de pigmentvlekken aanvalt zoals bij de huidaandoening Vitiligo
  • Schimmels en gisten zoals bij Pityriasis alba.  
  • Door (overmatige) blootstelling aan de zon, ook wel idiopathische guttata hypomelanosis genoemd. 
  • Soms kan een litteken ook worden aangezien als een witte vlek, echter is hier de huid zodanig beschadigd doordat er een diepe wond door de ‘pigmentlaag’ is ontstaan. De oorzaak ligt dan bij de verwonding.

Kun je pigmentvlekken voorkomen? 

Pigmentvlekken kun je niet altijd voorkomen, zoals aangeboren pigmentvlekken of pigmentvlekken die ontstaan door een schommeling in de hormonen. Pigmentvlekken die ontstaan door de zon kun je wel grotendeels voorkomen door je huid goed te beschermen in de zon. Heb je al last van pigmentvlekken? Dan is het ook belangrijk om je huid goed te beschermen in de zon om te voorkomen dat pigment toeneemt en de vlekken donkerder worden. 

Het kan ook gebeuren dat pigmentvlekken ontstaan als bijwerking van een bepaald medicijn dat je gebruikt, bijvoorbeeld de pil. Ga in gesprek met je behandelend arts en overleg of er een optie is om met het geneesmiddel te stoppen of over te stappen op een alternatief. 

Hierbij een paar tips om je huid te beschermen tegen de zon (UV-straling): 

  • Ga niet zonnen. Het bruinen van de huid beschadigt de huid. Wil je toch een bruin kleurtje? Kies dan voor een spray tan, zoals de producten van Marc Inbane.  
  • Vermijd de zon tussen 12.00 en 15.00 uur. Tijdens deze uren is de zon het krachtigst en kan dan nog meer huidschade aanrichten. 
  • Kan je de zon niet vermijden? Smeer dan elke 2 uur je huid in met een royale laag zonnebrand. Gebruik altijd een product met SPF 30 of 50.
  • Draag beschermende kleding en hoeden/petten.
  • Draag een zonnebril om je ogen te beschermen, maar ook ter bescherming van de huid rondom je ogen.

Bij JMH de Huidkliniek adviseren wij om je huid het hele jaar door in te smeren met producten met SPF 30 tot 50. UV-straling is namelijk het hele jaar aanwezig. Door je dagelijks te beschermen voorkom je de ontwikkeling van nieuwe pigmentvlekken en andere vormen van huidveroudering. 

Image skincare

Wat te doen tegen pigmentvlekken door zon

Pigmentvlekken kunnen dus ontstaan door de zon (UV-straling). Om pigmentvlekken of het verergeren van pigmentvlekken te voorkomen is het belangrijk dat je je huid goed beschermt in de zon. Maar welke zonnebrand is geschikt?  

Welke zonnebrand bij pigmentvlekken

Om je huid (en pigmentvlekken) te beschermen adviseren wij altijd om je huid in te smeren met een SPF 50 zonnebrand product. De beste zonnebrand formules bestaan uit zowel chemische als fysische zonnebrand filters. Daarnaast bevat een goede zonnebrand ook antioxidanten om je huid extra te beschermen. 

Onze favoriet én een goed voorbeeld is de IMAGE SKINCARE IMAGE MD Restoring Daily Defence moisturizer spf 50. Deze variant bevat naast de UV-filter ook een infrarood en blauw licht filter. Deze vorm van bescherming is nieuw en erg belangrijk in deze tijd waarin we gedurende de dag veel worden blootgesteld aan blauw licht. 

Heb jij ook last van pigmentvlekken en wil je deze laten behandelen? Plan een gratis consult in mét huidscan. Met de huidscan kunnen we tot in detail in jouw diepere huidlagen kijken en maken we het onzichtbare in jouw huid zichtbaar.

Pigmentvlekken verwijderen 

Er zijn verschillende behandelingen die helpen bij het verminderen (of verwijderen) van pigmentvlekken. De behandelingen die worden toegepast bij JMH de Huidkliniek zijn:  

Laserbehandeling 

Overmatig pigment kan worden afgebroken met een speciale laser voor de huid. Bij JMH de Huidkliniek maken we gebruik van de Thunder MT alexandrite laser. Deze laser werkt op een golflengte van 755 nanometer en is daardoor perfect in staat om met 2 tot 4 laser behandelingen het pigment te doen afbreken. Resultaat: een egale huid. 

Voor meer zonschade in de vorm van vaatjes en roodheid kun je ook kiezen voor de Photo facial behandeling. Hierbij wordt er met de Thunder MT laser gebruik gemaakt van twee verschillende laserstralen: de alexandrite (755 nanometer) en de nd:YAG (1064 nanometer). Deze combinatie van twee lasers zorgt voor een boost in de aanmaak van collageen en het egaler maken van je huid.

Succesvolle Behandeling Pigmentvlekken - JMH de Huidkliniek, Deventer
Ontdek het verbluffende resultaat na een succesvolle behandeling van pigmentvlekken bij JMH de Huidkliniek in Deventer.

Peelings

Voor het verminderen van pigmentvlekken kun je ook kiezen voor professionele peelings. Peelings zorgen voor een exfoliatie (lichte afschilfering) van de bovenste huidlagen. Deze afschilfering zorgt voor een mooie glow, een egale huid met minder pigmentvlekken!

Microneedling

Van deze techniek heb je vast en zeker weleens gehoord. Microneedling wordt toegepast voor algehele huidverbetering en is ook geschikt voor het verminderen van pigmentvlekken. 

Bij JMH de Huidkliniek werken we met de Skinpen. Deze Skinpen maakt 1600 minuscule micro kanaaltjes per seconde in de huid. De huid reageert hierop door het aanmaken van nieuwe collageen. Dit zorgt voor een gladde huid met een meer egale verdeling van pigmentcellen in de huid/ minder pigmentvlekken. Een win – win situatie! 

Coagulatietherapie

Coagulatietherapie wordt ingezet om verheven ouderdomsvlekken of zwarte bultjes op de donkere huid (papulosa nigrans) te verminderen. Door middel van coagulatie wat aanvoelt als een warm stroompje worden de bultjes op effectieve wijze verwijderd. Vaak heb je maar 1 tot 2 behandelingen nodig voor een mooi resultaat. 

Huidverzorging

Huidverzorging is erg belangrijk bij pigmentvlekken én om pigmentvlekken te voorkomen.De belangrijkste ingrediënten zijn: 


Bij JMH de Huidkliniek helpen we je graag bij het kiezen van de juiste huidverzorging. We kijken onder andere naar jouw huidtype en de huidproblemen die je graag zou willen verbeteren. Op basis hiervan stellen we een skincare routine samen met de producten van IMAGE SKINCARE. 

Wat helpt tegen pigmentvlekken in het gezicht?

Om pigmentvlekken in het gezicht te voorkomen is het belangrijk om je dagelijks in te smeren met zonnebrand. Gebruik een zonnebrand met minimaal SPF 30. Maar wat helpt nog meer tegen pigmentvlekken in het gezicht? 

Daarnaast zijn er verschillende behandelingen die helpen bij het verminderen van pigmentvlekken in het gezicht zoals pigmentvlekken laseren, peelings, microneedling (Skinpen) en coagulatietherapie.

Welke kleur camoufleert pigmentvlekken?

Wanneer je gebruik wil maken van make-up om je pigmentvlekken te verbergen is het belangrijk de juiste kleur te kiezen. Ons advies is om te blijven bij je eigen huidskleur. Een te lichte kleur kan zorgen voor een grauw effect.  

Bij JMH de Huidkliniek werken we met de IMAGE INCONCEAL om de huid effectief te camoufleren. Deze gepigmenteerde foundation bevat helende, huidverbeterende ingrediënten. Daarnaast bevat de foundation ook SPF 30 om je huid extra te beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon. De IMAGE ICONCEAL is geschikt voor iedereen en uitermate geschikt voor mensen met huidproblemen zoals pigmentvlekken of een gevoelige rode huid met rosacea en acne. 

WELKE KLEUR CAMOUFLEERT PIGMENTVLEKKEN?

Kosten pigmentvlekken verwijderen 

De kosten voor het verwijderen van pigmentvlekken zijn afhankelijk van de gekozen behandeling. Ook per huidkliniek zullen de kosten verschillen. 

Wil je graag weten welke behandeling voor jou geschikt is? Plan dan een gratis consult in. Wij beoordelen je huid en zullen een vrijblijvend advies geven.

Lees hier alvast meer over de behandelingen en de kosten: 

Let op: sommige behandelingen worden (deels) vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Raadpleeg je zorgverzekeraar voor de voorwaarden.

Huidtherapeut Deventer
×