Hoe vaak laser ontharen? 

Hoe vaak je een behandeling nodig hebt om al je ongewenste haren definitief te verwijderen, hangt af van verschillende factoren. In deze blog gaan we eerst uitleggen hoe de haargroeicyclus werkt, dit is een belangrijke factor in het behandelingstraject. Daarna gaan we verder in op de factoren die invloed hebben op de cyclus en het aantal behandelingen. 

Haargroeicyclus 

Alle volwassenen hebben een haargroei die bestaat uit drie fasen. De anagene fase, catagene fase en de telogene fase. Sommigen zien de telogene fase ook als vierde fase, de fase waarin het haar uitvalt. 

Anagene fase (groeifase) 

Dit is de fase waarin het haar actief groeit. Deze fase is voor laser ontharing het meest effectief. In de anagene fase zit het haar namelijk het dichtst bij de haarwortel. Door in deze fase te laseren worden de haarzakjes direct vernietigd.

Catagene en Telogene Fase (Overgangs- en Rustfase)

In deze fasen zijn de haren niet actief aan het groeien. De haren bevinden zich in de overgangs- en rustfase. In deze fasen staan de haren niet meer in verbinding met de haarwortel. Hierdoor kan het haarzakje niet goed worden vernietigd en heeft de laser onthaar behandeling minder effect. 

Haargroei fases

Geschatte duur van de haargroeicyclus 

In onderstaande tabel staat de geschatte duur van de volledige haargroeicylus per lichaamsgebied. Aan het begin van de cyclus, in de Anagene fase, is de beste tijd om een laser onthaar behandeling te ondergaan. Omdat de cyclus verschilt per lichaamsgebied, verschilt ook het aantal weken wat tussen de behandelingen moet zitten om weer te laseren in de Anagene fase. 

LichaamsgebiedGeschatte duur van haargroeicyclus (weken)
Hoofdhaar104 – 312 (2 tot 6 jaar)
Wenkbrauwen4 – 8
Wimpers en Oogleden8 – 12
Baard (bij mannen)4 – 6
Gezichtsbeharing (bij vrouwen)4 – 6
Oksels6 – 8
Armen8 – 10
Benen8 – 10
Bikinilijn6 – 8
Borst (bij mannen)8 – 10
Buik (bij mannen)8 – 10

Factoren die invloed hebben op het aantal behandelingen 

Bij laserontharing is het aantal benodigde behandelingen niet voor iedereen gelijk. Dit is afhankelijk van verschillende factoren: 

1. Het gebied

Zoals net al even genoemd heeft elk deel van het lichaam zijn eigen haargroeicyclus van een bepaald aantal weken. Daarom kan het aantal benodigde behandelingen variëren afhankelijk van het gebied dat je laat behandelen.

2. Haarkleur en -dichtheid

Dikke en donkere haren reageren vaak beter op laserontharing dan lichte en fijne haren. Lichter haar is vaak moeilijker te behandelen vanwege het gebrek aan pigment. Mensen met dichter begroeid haar, daarmee bedoelen we meerdere haren op een cm2 of donkerder haar, hebben mogelijk meer sessies nodig. Dit komt doordat er meer haarfollikels te behandelen zijn.

3. Hormonale factoren

Hormonen hebben een grote invloed op de haargroei. Veranderingen in hormoonspiegels, bijvoorbeeld door zwangerschap of menopauze, kunnen invloed hebben op het aantal behandelingen dat nodig is. 

haargroei tijdens de zwangerschap

Uitleg hormonale haargroei

Hormonen hebben veel invloed op hoe ons lichaam werkt en daarmee ook op hoe en waar ons haar groeit. Vooral androgenen (‘mannelijke’ hormonen zoals testosteron) spelen hierin een grote rol. Vrouwen hebben deze hormonen ook, maar in mindere mate. Als deze hormonen wat actiever zijn, kan dat leiden tot meer haargroei. Ook op plekken waar je dat liever niet hebt. Bekende oorzaken van hormonale haargroei: 

PCOS 

PCOS staat voor Polycysteus Ovarium Syndroom. PCOS komt voor bij vrouwen die meer androgenen (‘mannelijke hormonen’) hebben. Dit kan leiden tot symptomen zoals onregelmatige menstruaties, maar ook tot meer haargroei op het lichaam en gezicht. Bij vrouwen met PCOS kan haargroei sterker zijn. Dit betekent dat ze soms meer laserbehandelingen nodig hebben en dat de resultaten kunnen variëren.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kunnen je hormonen alle kanten op gaan, en dit kan invloed hebben op je haargroei. Maar geen zorgen, dit is vaak tijdelijk.

Menopauze

Wanneer vrouwen in de menopauze komen verandert er ook veel in hun hormoonbalans. In de menopauze neemt de hoeveelheid oestrogeen af. Hierdoor kan het haar op het hoofd dunner worden en meer haargroei in het gezicht ontstaan. 

Specifieke haarziekten

Aandoeningen zoals hirsutisme of hypertrichosis kunnen ook een impact hebben op de effectiviteit van de behandelingen en het aantal benodigde sessies.

Hirsutisme is een aandoening waarbij vrouwen haargroei ervaren op plaatsen waar normaal gesproken mannen haar hebben, zoals het gezicht, de borst en de rug. Dit komt vaak voor als gevolg van een overschot aan mannelijke hormonen (androgenen) of door een verhoogde gevoeligheid van de haarfollikels voor deze hormonen.

Bij vrouwen met hirsutisme kan laserontharing complexer zijn, omdat de haargroei vaak dikker en uitgebreider is. Daarom kunnen zij meer behandelingen nodig hebben dan gemiddeld. Ook kunnen hormonale schommelingen de effectiviteit van de behandelingen beïnvloeden, waardoor een nauwkeurige controle en mogelijk aanpassingen in het behandelplan nodig zijn.

Hypertrichosis is een aandoening die wordt gekenmerkt door abnormale of overmatige haargroei op delen van het lichaam waar normaal gesproken weinig tot geen haar groeit. Deze aandoening kan aangeboren zijn of later in het leven ontstaan, en kan zowel gelokaliseerd als gegeneraliseerd zijn.

Hypertrichosis kan een uitdaging vormen voor laserontharing, omdat de haargroei onvoorspelbaar en vaak uitgebreid is. Cliënten met hypertrichosis kunnen meer laserbehandelingen nodig hebben dan gemiddeld en in sommige gevallen kunnen de resultaten minder voorspelbaar zijn. Een gepersonaliseerd behandelplan is essentieel, en de progressie moet zorgvuldig worden gevolgd.

Hoe vaak laseren deventer huid therapeut

Hoe vaak laser ontharen? 

Bij JMH de Huidkliniek streven we ernaar om tijdens het consult een duidelijk en gepersonaliseerd behandelplan op te stellen. Dit plan houdt rekening met jouw situatie. We kijken naar je huid, haargroei en houden rekening met bovengenoemde factoren. Na de analyse maken we een schatting van het aantal sessies en de totale kosten.  

Afhankelijk van het te behandelen gebied wordt laserontharing meestal om de 4 tot 6 weken uitgevoerd. Gemiddeld zijn er 6 tot 8 sessies nodig. 

In het behandelingsproces is geduld en consistentie belangrijk voor het succes van de laser behandelingen. Het is nu een investering qua geld en tijd, maar op lange termijn gaat dit juist geld, tijd en onzekerheid besparen! 

GRATIS CONSULT

Huidtherapeut Deventer

PS Wil je meer informatie over laser ontharen lezen, lees dan ook onze blogs over wat laser ontharen is en hoe laser ontharen werkt.

×