Littekentherapie

Littekens

We helpen je graag bij het verminderen en begeleiden van de genezing van een litteken. Met littekentherapie behandelen we nieuwe maar ook bestaande littekens. Een tip: hoe sneller je je litteken aanpakt na het ontstaan, hoe beter het resultaat. Dit betekent dat je bij het ontstaan van een litteken meteen een afspraak kan maken om het te laten behandelen.

Een litteken kan diverse oorzaken hebben, zoals een ongeluk, een ziekte of een operatie. Een litteken vormt zich zodra de wond genezen is en de huid is geheeld. Er bestaan ook afwijkende littekens, dit zijn littekens die zijn ontstaan door een verstoring in de genezing van de wond. Vaak duurt dan het genezingsproces veel langer en wordt het litteken een stuk groter. Littekens kunnen storend zijn en ze kunnen je onzeker maken. Ook kunnen ze leiden tot andere problemen die niet alleen cosmetisch zijn, zoals: jeuk, pijn, bewegingsvrijheid of andere problemen.

Lees hieronder verder
Littekentherapie Deventer JM

Littekentherapie

Er zijn verschillende soorten littekens waar verschillende behandelmethoden voor zijn. De verschillende methoden om littekens te behandelen kunnen afzonderlijk of gecombineerd worden om zo het beste resultaat te behalen. Als het litteken alleen ontsierend is en op een zichtbare plaats zit, is het doel om de huid te verbeteren en is de behandeling erop gericht om het litteken minder zichtbaar te maken. Dit komt bijvoorbeeld voor bij acnelittekens. Als er een ander probleem is met het litteken dan moet vaak eerst de huidfunctie hersteld worden. Tijdens het eerste gratis consult bij JMH de Huidkliniek wordt het litteken bekeken en de mogelijkheden besproken. Aan de hand van de mogelijkheden wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld.

Behandelmethoden voor littekentherapie

Littekenmassage

Als je litteken verhard, verkleefd of bewegingsbeperkend is, kan littekenmassage toegepast worden. Door de massage zal de doorbloeding in de omgeving van het litteken worden gestimuleerd. Van de massage wordt je litteken soepeler wat zorgt voor een vermindering van de klachten.

Siliconenpleisters

Wanneer je wond dicht is kan je kiezen voor een siliconenpleister. Deze pleisters worden vaak ingezet om verdikking, pijn, jeuk en roodheid te verminderen. Onder de siliconen ontstaat vocht. Het vocht zorgt voor extra hydratatie van de huid. Door de extra hydratatie wordt het genezingsproces van het litteken gunstig beïnvloed en geneest het mooier en sneller.

Overige behandelmethoden

Naast deze twee methoden, zijn er bij JMH de Huidkliniek ook nog een aantal andere methoden die cosmetisch kunnen helpen bij de littekens. Dit zijn onder andere: lasertherapie, medische peelings, camouflagetherapie of stimuleren met medische microneedling. Welke methode het beste bij jou past, wordt duidelijk tijdens je eerste consult.

Veelgestelde vragen

Wat is littekentherapie?

Littekentherapie is een verzamelnaam voor verschillende behandelingsmethoden gericht op het verminderen van de zichtbaarheid van littekens. Dit kan variëren van chirurgische behandelingen tot huidtherapieën, zoals laserbehandelingen, microneedling of siliconenpleisters. Littekentherapie is gericht op verbetering van de huidstructuur, pigmentatie en de elasticiteit van de huid.

Kun je littekenweefsel wegmasseren?

Het is niet mogelijk om littekenweefsel weg te masseren, omdat het weefsel permanent veranderd is. Littekenbehandelingen zijn gericht op het verminderen van de zichtbaarheid van het littekenweefsel. Dit kan worden gedaan door middel van huidverbeterende behandelingen, zoals lasertherapie, microneedling en siliconenpleisters. Deze behandelingen kunnen helpen bij het verminderen van de gevoeligheid en verbeteren van de textuur en kleur van het littekenweefsel.

Hoe lang blijft een litteken rood?

De duur waarop een litteken rood blijft varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en diepte van de wond, de locatie van de operatie, de individuele healing capaciteit en huidverzorging. Over het algemeen kan een litteken tot een half jaar rood blijven, maar sommige littekens kunnen langer rood blijven. Het is belangrijk om te weten dat littekentherapieën kunnen helpen bij het verminderen van de roodheid en verbeteren van het uiterlijk van het litteken.

Hoe lang duurt herstel litteken na operatie?

De duur van het herstel van een litteken na een operatie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en diepte van de wond, de locatie van de operatie en de individuele healing capaciteit. Over het algemeen kan het herstel van een litteken tussen de 6 weken tot 6 maanden duren, afhankelijk van de omstandigheden. Het is belangrijk om te weten dat huidverzorging, zoals huidverzorging, en littekentherapieën kunnen helpen bij het verbeteren van het uiterlijk van het litteken en het herstelproces te versnellen.

Waarom jeukt een litteken?

Een litteken kan jeuken tijdens het genezingsproces als gevolg van verschillende factoren. Dit kan bijvoorbeeld komen door de opbouw van collageen in het littekenweefsel, waardoor de huid spanning krijgt. Ook kan het komen door een gebrek aan vocht in het littekenweefsel of een gevoeligheid voor bepaalde stoffen die in contact komen met het litteken. Huidverzorging en littekentherapieën kunnen helpen bij het verminderen van de jeuk.

Wat is onderhoud littekenweefsel?

Onderhoud van littekenweefsel omvat het verzorgen en behandelen van een litteken om de genezing te bevorderen en het uiterlijk van het litteken te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door het aanbrengen van siliconenpleisters, het regelmatig hydrateren van het littekenweefsel, huidtherapieën zoals lasertherapie of microneedling en het dragen van compressiekleding. Onderhoud van littekenweefsel is gericht op verminderen van de roodheid, verbeteren van de textuur en kleur van het littekenweefsel en verminderen van de jeuk en gevoeligheid.

Kan je een litteken laten weghalen?

Het is mogelijk om een litteken te laten verwijderen, maar deze procedure kan alleen uitgevoerd worden door een gekwalificeerde arts. Dit kan gedaan worden door middel van chirurgische technieken of met behulp van geavanceerde huidverbeterende behandelingen zoals lasertherapie, microneedling en siliconenpleisters. Het succes van littekenverwijdering hangt af van verschillende factoren zoals de grootte en diepte van het litteken, de locatie van het litteken en de individuele healing capaciteit.

Welke creme is goed voor littekens?

Alhydran is een creme die vaak gebruikt wordt voor littekenbehandeling. Het is specifiek ontwikkeld voor de huidverzorging en behandeling van littekens. De creme bevat onder andere siliconen, vitamine E en hyaluronzuur, die helpen bij het verminderen van de roodheid, verbeteren van de textuur en elasticiteit van de huid. Alhydran kan zowel op recente als oudere littekens worden gebruikt en kan worden aangebracht na operaties, brandwonden, wonden en schade aan de huid.

Is vaseline goed voor littekens?

Vaseline is een veelgebruikt product voor huidverzorging en kan soms worden gebruikt voor littekenbehandeling. Het helpt bij het hydrateren van de huid en kan helpen bij het verminderen van jeuk en irritatie, die vaak voorkomen bij littekens. Het kan echter niet worden beschouwd als een specifieke littekenbehandeling zoals Alhydran. Alhydran is specifiek ontworpen voor littekenbehandeling en bevat ingrediënten zoals siliconen, vitamine E en hyaluronzuur die specifiek gericht zijn op het verbeteren van de textuur en elasticiteit van de huid.

Is Bepanthen goed voor littekens?

Bepanthen is een huidverzorgingsproduct dat vaak wordt gebruikt voor baby's om huidirritatie te voorkomen en te behandelen. Het bevat onder andere dexpanthenol, dat helpt bij de genezing van de huid. Bepanthen kan soms worden gebruikt voor littekenbehandeling, maar het is niet specifiek ontworpen voor littekenbehandeling zoals Alhydran. Alhydran is specifiek ontworpen voor littekenbehandeling en bevat ingrediënten zoals siliconen, vitamine E en hyaluronzuur die specifiek gericht zijn op het verbeteren van de textuur en elasticiteit van de huid.

×