Littekentherapie

Littekens

We helpen je graag bij het verminderen en begeleiden van de genezing van een litteken. Met littekentherapie behandelen we nieuwe maar ook bestaande littekens. Een tip: hoe sneller je je litteken aanpakt na het ontstaan, hoe beter het resultaat. Dit betekent dat je bij het ontstaan van een litteken meteen een afspraak kan maken om het te laten behandelen.

Een litteken kan diverse oorzaken hebben, zoals een ongeluk, een ziekte of een operatie. Een litteken vormt zich zodra de wond genezen is en de huid is geheeld. Er bestaan ook afwijkende littekens, dit zijn littekens die zijn ontstaan door een verstoring in de genezing van de wond. Vaak duurt dan het genezingsproces veel langer en wordt het litteken een stuk groter. Littekens kunnen storend zijn en ze kunnen je onzeker maken. Ook kunnen ze leiden tot andere problemen die niet alleen cosmetisch zijn, zoals: jeuk, pijn, bewegingsvrijheid of andere problemen.

Lees hieronder verder
Littekentherapie Deventer JM

Littekentherapie

Er zijn verschillende soorten littekens waar verschillende behandelmethoden voor zijn. De verschillende methoden om littekens te behandelen kunnen afzonderlijk of gecombineerd worden om zo het beste resultaat te behalen. Als het litteken alleen ontsierend is en op een zichtbare plaats zit, is het doel om de huid te verbeteren en is de behandeling erop gericht om het litteken minder zichtbaar te maken. Dit komt bijvoorbeeld voor bij acnelittekens. Als er een ander probleem is met het litteken dan moet vaak eerst de huidfunctie hersteld worden. Tijdens het eerste gratis consult bij JMH de Huidkliniek wordt het litteken bekeken en de mogelijkheden besproken. Aan de hand van de mogelijkheden wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld.

Behandelmethoden voor littekentherapie

Littekenmassage

Als je litteken verhard, verkleefd of bewegingsbeperkend is, kan littekenmassage toegepast worden. Door de massage zal de doorbloeding in de omgeving van het litteken worden gestimuleerd. Van de massage wordt je litteken soepeler wat zorgt voor een vermindering van de klachten.

Siliconenpleisters

Wanneer je wond dicht is kan je kiezen voor een siliconenpleister. Deze pleisters worden vaak ingezet om verdikking, pijn, jeuk en roodheid te verminderen. Onder de siliconen ontstaat vocht. Het vocht zorgt voor extra hydratatie van de huid. Door de extra hydratatie wordt het genezingsproces van het litteken gunstig beïnvloed en geneest het mooier en sneller.

Overige behandelmethoden

Naast deze twee methoden, zijn er bij JMH de Huidkliniek ook nog een aantal andere methoden die cosmetisch kunnen helpen bij de littekens. Dit zijn onder andere: lasertherapie, medische peelings, camouflagetherapie of stimuleren met medische microneedling. Welke methode het beste bij jou past, wordt duidelijk tijdens je eerste consult.

Kosten per behandeling

Sommige methoden worden (gedeeltelijk) vergoed door je zorgverzekeraar, bijvoorbeeld littekenmassage. Hiervoor is wel een verwijzing nodig van de huisarts. Bekijk voor de andere behandelmethoden even je polis of neem contact op met je zorgverzekeraar.

×