Grote kans dat je inmiddels wel eens van maskne hebt gehoord. Maskne verwijst namelijk naar de acne en huidirritatie die ontstaat door het langdurig en herhaaldelijk dragen van een mondkapje. Sinds de mondkapjes plicht hebben steeds meer mensen last van deze irritatie op de kaaklijn, de kin en rondom de mond. Dit kan erg pijnlijk zijn maar ook dagelijks zorgen voor onzekerheid. Omdat de mondkapjes voorlopig nog niet lijken te verdwijnen geven wij in deze blog een aantal tips voor het voorkomen en behandelen van maskne. Met de zomer en het warme weer in aantocht is het extra belangrijk om er aandacht aan te besteden.

Hoe ontstaat maskne?
Maskne heeft verschillende oorzaken. Eén van de belangrijkste oorzaken van het ontstaan is het overmatig vocht en zweet dat geen kant meer op kan. Door een mondkapje te dragen houden we de meeste lucht vast die we in- en uitademen. Hierdoor ontstaat er veel warmte en vocht onder het masker. De huidbarrière raakt van slag en gaat meer olieproductie aanmaken waardoor de huid vetter wordt. Ook geeft de combinatie van te weinig frisse lucht en de lichte temperatuurstijging, bacteriën en gisten de kans om te groeien en irritatie te veroorzaken op jouw huid. Deze irritatie uit zich in zichtbare puistjes, roodheid en bultjes.
Een andere oorzaak van de irritatie is de wrijving van het mondkapje. Het mondkapje zorgt continu voor wrijving op je huid. Dit kan puistjes verergeren en het vuil wat op de huid zit verder in de poriën duwen. Hierdoor ontstaan weer nieuwe onzuiverheden.
Tips om maskne te voorkomen
Natuurlijk wil je maskne het liefst voorkomen. Om het ontstaan van deze huidirritatie minder kans te geven zijn er verschillende voorzorgsmaatregelen die je kan toepassen.
- Mondkapje regelmatig wassen. In het mondkapje hopen de dode huidcellen, vuil en olie zich namelijk op. Door het dragen van een gebruikt mondkapje wordt het vuil weer in en op de huid geduwd. Daarnaast raden wij aan om een katoenen of medisch masker te gebruiken. Andere stoffen ademen slecht en zorgen voor nog meer warmte en vocht onder het mondkapje. Bij het gebruik van een katoenen mondkapje raden wij aan om elke dag een schoon mondkapje te gebruiken.
- Je huid elke ochtend en avond goed reinigen en verzorgen met de juiste verzorgingsproducten. Tijdens je dagelijkse verzorgingsroutine is het belangrijk om je huid dubbel te reinigen: eenmaal zonder zuren en eenmaal met zuren. Een reiniger met zuur*, bijvoorbeeld Salicylzuur, verwijderd op een milde manier dode huidcellen die kunnen zorgen voor verstoppingen. Het verwijderen van een reiniger kan je het beste doen met een sponsje zodat de huid goed schoongemaakt wordt. Tip: IMAGE Skincare heeft speciaal voor maskne een verzorgingslijn ontwikkeld voor thuis.
* Vraag bij het gebruik van een tweede reiniger met bijvoorbeeld Salicylzuur altijd om advies aan je huidtherapeut. Salicylzuur dient opgebouwd te worden onder begeleiding. - Draag zo min mogelijk make-up onder je mondkapje. Door make-up kan je huid minder goed ademen. Ook raken de poriën sneller verstopt door het mondkapje die de make-up in de poriën duwt. Wil je toch graag de deur uit met make-up? Gebruik dan de foundation van de I conceal lijn van IMAGE skincare, deze
- Probeer verschuivingen/wrijving op de huid te voorkomen.
- Vervang minimaal twee keer per week je kussensloop. Op je kussensloop hopen dode huidcellen, vuil en olie zich op wat weer in en op de huid komt tijdens het slapen.
- Niet aan je huid zitten. Hoe moeilijk het ook is, aan je huid zitten met ongewassen handen kunnen ontstekingen uitlokken. Ook kan het uitknijpen van puistjes zorgen voor littekens.
Behandelen maskne
Heb je last van maskne? Wij helpen je graag! Om jouw huid te kunnen beoordelen nodigen we je uit voor een gratis consult. Tijdens het consult beoordelen we je huid en geven we een passend (product)advies van IMAGE Skincare. Ook leggen we uit hoe je de producten thuis moet gaan gebruiken.
Om voor 100% resultaat te gaan raden we aan om de dagelijkse verzorgingsroutine aan te vullen met I PEEL behandelingen. Tijdens een I PEEL behandeling worden onzuiverheden verwijderd en wordt de huidbarrière vernieuwd en versterkt. Met deze behandelingen kan je beginnen als je thuis bent gestart met de verzorgingsproducten.
Alle bovengenoemde producten zijn ook verkrijgbaar bij JMH de Huidkliniek.
Vergoeding zorgverzekeraar
Goed nieuws! Behandelingen voor maskne vallen onder acnetherapie en worden vergoed door verschillende verzekeraars. Bekijk je polis om te zien voor welke vergoeding jij in aanmerking komt. De vergoedingen voor acnetherapie verschillen namelijk per zorgverzekeraar.
Boek jouw gratis consult via de website.
