Wat zijn ouderdomsvlekken?

Als je ouder wordt verandert je huid mee. De ouderdomsvlekken zijn één van de veelvoorkomende huidveranderingen die we in de praktijk vaak terugzien. Maar wat zijn ouderdomsvlekken? En wat kun je doen aan ouderdomsvlekken, als je ze bij jezelf ontdekt? In deze blog vertellen we jou alles wat je moet weten over de oorzaak en de herkenning van ouderdomsvlekken.

Wat zijn ouderdomsvlekken?

Ondanks dat de benaming ‘ouderdomsvlekken’ doet vermoeden dat de huid dit pas begint te vertonen op een hogere leeftijd, kunnen de ouderdomsvlekken al zichtbaar worden vanaf een leeftijd van 30 jaar. Toch zijn de ouderdomsvlekken vaak pas in grotere mate zichtbaar als de leeftijd van 50 jaar gepasseerd is. Ouderdomsvlekken zijn vlekken in de huid die in de loop der jaren zichtbaar kunnen worden. Veelal ontstaan de ouderdomsvlekken in het gezicht of elders op het lichaam – bijvoorbeeld op de handen.  Het fijne aan ouderdomsvlekken is dat deze absoluut geen kwaad kunnen, ook niet in de toekomst. Wel is het goed om de ouderdomsvlekken altijd even door een huidtherapeut te laten controleren. De vlekken kunnen namelijk erg lijken op een aantal soorten huidkanker. Belangrijk dus om vast te stellen wat voor vlekken er op jouw huid ontstaan. 

Ouderdomsvlek op handen

Welke soorten ouderdomsvlekken zijn er?

Ouderdomsvlekken zien er niet altijd hetzelfde uit. We nemen je daarom mee langs de vier verschillende soorten ouderdomsvlekken die kunnen ontstaan.

1. Levervlekken

Voor de professionals staat deze vorm van ouderdomsvlekken ook wel bekend als lentigo solaris. Voor de Nederlandse bevolking echter, zijn de benamingen levervlekken en zonnevlekken beter bekend. Dit type ouderdomsvlek zien we in de praktijk het vaakst terug. Deze ouderdomsvlekken zijn lichtbruin van kleur. Als er gesproken wordt over bruine ouderdomsvlekken verwijderen, zal het dus meestal om de levervlekken gaan.

2. Bloedblaartjes

De bloedbaartjes, ook wel ruby spots of seniele angiomen genoemd, zijn rood of paars van kleur. De kleine, onschuldige bloedblaartjes zijn vaak relatief klein en kunnen zich overal op het lichaam vormen op de huid. 

3. Ouderdomswratten

Dit type oudersdomsvlek heeft de naam te danken aan de vorm, die meestal wratachtig is of iets weg heeft van de vorm van een bloemkool. De ouderdomswratten (of verruca seborrhoica) kunnen tot wel enkele centimeters groot worden. Met name in het gezicht kan dit als storend worden ervaren. Echter kan een ouderdomswrat ook plat zijn en daardoor sterk lijken op een reguliere moedervlek of levervlek, zoals eerder omschreven. 

4. Witte ouderdomsvlekken

Niet alleen de officiële benaming van deze ouderdomsvlekken is lastig (idopathische guttate hypomelanose), ook het verwijderen van de ouderdomsvlekken is een moeilijke opgave. Eigenlijk kunnen we zeggen dat dit alleen met behulp van camouflage oftewel camoufleren mogelijk is. De witte ouderdomsvlekken kunnen tussen de 3 mm en 8 mm groot zijn en ontstaan vooral op huiddelen die veel worden blootgesteld aan de zon. Hierbij kun je denken aan de armen, de benen en bijvoorbeeld het decolleté. 

Oorzaak ouderdomsvlekken

Het zal geen verrassing zijn, maar ouderdomsvlekken worden veroorzaakt door de veroudering van de huid. Hoe ouder je wordt, des te meer kans bestaat er dus dat er een bepaald type ouderdomsvlek zichtbaar wordt. Echter kun je er ook meer aanleg voor hebben om op jongere leeftijd al met ouderdomsvlekken te maken te krijgen. Bijvoorbeeld doordat je genen hier gevoeliger voor zijn (erfelijkheid). Maar de belangrijkste oorzaak van ouderdomsvlekken is en blijft de zon. Een huid die veel is blootgesteld aan de zon, zal sneller ouderdomsvlekken vertonen.

Waar zitten ouderdomsvlekken op je lichaam?

Zoals eerder al kort toegelicht, kunnen ouderdomsvlekken overal op het lichaam ontstaan. Omdat de zon een grote invloed heeft op het ontstaan van ouderdomsvlekken, zien we de vlekken het vaakst terug in het gezicht, op de handen of op de benen. Doordat ouderdomsvlekken in het gezicht en op de handen cosmetisch gezien het meest storend kunnen zijn, bezoeken mensen die dit ervaren het snelst een huidtherapeut. Ouderdomsvlekken in het gezicht verwijderen en ouderdomsvlekken op de handen verwijderen komt dan ook erg veel voor.

Verschil pigmentvlekken en ouderdomsvlekken

Vanwege de kleur van de ouderdomsvlekken, worden deze vaak gezien als pigmentvlekken. Gedeeltelijk klopt dit ook, omdat de ouderdomsvlekken daadwerkelijk tot de pigmentvlekken behoren. De seniele angiomen (bloedblaartjes) zijn hierop een uitzondering, door hun rode of paarse kleur. Let wel goed op; andersom is een pigmentvlek niet altijd een ouderdomsvlek. Zo behoren de witte pigmentvlekken of de pigmentvlekken die iemand vanaf de geboorte al heeft, niet tot de ouderdomsvlekken.

Wat te doen tegen ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken zijn dus niet gevaarlijk, maar kunnen op bepaalde plekken wel voor een gevoel van onzekerheid zorgen. En dan rest er nog maar één vraag: Wat kun je doen aan ouderdomsvlekken? Het antwoord is vrij eenvoudig. Op de witte ouderdomsvlekken na, kun je simpelweg ouderdomsvlekken verwijderen. Dit kan op verschillende manieren, zoals met vloeibare stikstof. Deze methode is met name in te zetten voor de levervlekken en de ouderdomswratten. Ouderdomsvlekken laten verwijderen die behoren tot de seniele angiomen kan vaak door deze weg te branden (elektrocoagulatie). Ook voor ouderdomswratten kan deze methode worden toegepast. Platte ouderdomsvlekken verwijderen kan vervolgens door middel van peelings. Maar uiteindelijk is er maar één methode de allerbeste: De ouderdomsvlekken verwijderen met laser. Deze manier van ouderdomsvlekken verwijderen is het minst schadelijk voor de huid en laat dus ook geen zichtbare gevolgen achter. 

Benieuwd naar de kosten van ouderdomsvlekken verwijderen of de beste manier om jouw ouderdomsvlekken te laten verwijderen? Je bent altijd vrij om eens langs te komen voor een open gesprek met één van onze huidtherapeuten!

×