vis olie omega 3

Omega 3 tekort? Je huid weerspiegeld je gezondheid!

Heb je een onrustige huid? Dan zou het heel goed kunnen dat je een omega 3 tekort hebt dat voor acne of andere onzuiverheden zorgt. Daarom is het verstandig om de hoeveelheid omega 3 in je lijf op peil te houden. Lees hieronder verder hoe je dat doet!

Symptomen omega 3 tekort

Uit vele onderzoeken blijkt dat de meeste mensen een tekort hebben aan omega 3. Een omega 3 tekort kan je herkennen aan symptomen zoals broze nagels, droog haar, vermoeidheid, veel dorst en plassen, slecht geheugen, moeite met concentreren, wazig zicht en een onrustige huid.

Waar is omega 3 goed voor?

Omega-3 vetzuren zijn actief in alle lichaamscellen -en weefsels. Ze helpen het lichaam optimaal te functioneren. Om deze essentiële vetzuren binnen te krijgen, zijn we afhankelijk van onze voeding en moeten we minimaal 2 x per week vette vis eten.

We hebben de omega-3 vetzuren nodig voor o.a. een normale werking van ons hart, zenuwstelsel, ogen en onze hersenen. Verder heeft het vetzuur een positieve invloed op de instandhouding van een normale bloeddruk. Ook heeft het een positieve bijdrage op je energie, hormonale balans en hebben ze zeer ontstekingsremmende eigenschappen.

omega 3 blijheid

Voeding: verhouding tussen omega 3 en omega 6

Ons eetpatroon heeft ontzettend veel invloed heeft op onze huid.  Eet je vaker ongezond? Dan zul je sneller last hebben van een onrustige huid met ontstekingen. Natuurlijk spelen erfelijke factoren hier ook een rol in, maar onderschat zeker de invloed van je voeding niet. Vandaag de dag vinden we in de supermarkt namelijk veel producten die (te) veel omega 6 bevatten. En bij een teveel aan omega 6 kun je eerder te maken krijgen met huidontstekingen zoals acne.

Omega 6-vetzuren zijn essentiële vetzuren die ons lichaam nodig heeft, maar het is belangrijk om de balans te bewaren tussen omega 6-vetzuren en omega 3-vetzuren. Als je te veel omega 6-vetzuren binnenkrijgt in verhouding tot omega 3-vetzuren, kan dit een ongunstige verhouding creëren die ontstekingen kan bevorderen en het risico op bepaalde gezondheidsproblemen kan verhogen.

Voedingsmiddelen die veel Omega 6- vetzuren bevatten zijn  :

  • Plantaardige oliën
  • Bewerkte voedingsmiddelen, zoals ; snacks, gebakjes, koekjes, crackers en gefrituurde producten.
  • Fastfood, sauzen en dressings

In onze moderne voeding is de verhouding tussen omega 6-vetzuren en omega 3-vetzuren vaak onevenwichtig en tegelijkertijd is de inname van omega 3-vetzuren vaak onvoldoende.

Om voldoende omega 3-vetzuren binnen te krijgen, is het aanbevolen om 2 keer per week vette vis te eten. Witvis zoals koolvis en kabeljauw of tonijn tellen dus niet mee. Dat is geen vette vis.

Daarnaast is het belangrijk om de balans tussen omega 6-vetzuren en omega 3-vetzuren in je dieet te overwegen. Een onevenwichtige verhouding, waarbij omega 6-vetzuren in overmaat aanwezig zijn ten opzichte van omega 3-vetzuren, kan ontstekingen bevorderen.

Ontstekingsremmende werking van omega 3

De omega 3-vetzuren, met name EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur), die in visolie voorkomen, hebben sterke ontstekingsremmende eigenschappen. Ze helpen ontstekingsreacties in het lichaam te verminderen, waaronder die in de huid.

Naast ontstekingsremmende eigenschappen heeft omega 3 ook invloed op de talgproductie in de huid. Door de talgproductie in evenwicht te brengen, kan het de vorming van mee-eters en puistjes verminderen, waardoor de kans op acne afneemt.

Samengevat kan omega 3 helpen bij het verminderen van acne door ontstekingen te verminderen, talgproductie te reguleren en de algehele gezondheid van de huid te bevorderen. Het kan een waardevolle aanvulling zijn op een uitgebreide aanpak van acnebehandelingen en je dagelijkse skincare routine.

omega 3 voeding vis

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega 3-vetzuren:

  1. Vette vis: Vette vissoorten zoals zalm, makreel, haring, forel en sardines zijn uitstekende bronnen van omega 3-vetzuren.
  2. Noten: Lijnzaad, Chiazaad, Hennepzaad, Walnoot, Cashewnoten Pecannoten,

Hoewel groenten over het algemeen niet de belangrijkste bronnen van omega 3-vetzuren zijn, zijn er enkele groenten die kleine hoeveelheden omega 3-vetzuren bevatten.

3. Spinazie: Spinazie bevat een kleine hoeveelheid ALA, een omega 3-vetzuur. Het is ook een rijke bron van andere voedingsstoffen, zoals ijzer, vitamine C en vezels.

4. Broccoli: Broccoli is een groente die rijk is aan voedingsstoffen en bevat ook een kleine hoeveelheid ALA.

5. Spruitjes: Spruitjes zijn een andere groente die een kleine hoeveelheid omega 3-vetzuren bevat, inclusief ALA.

6. Waterkers: Waterkers is een bladgroente die bekend staat om zijn pittige smaak en bevat een kleine hoeveelheid ALA.

7. Sojabonen: Sojabonen en sojaproducten, zoals tofu en tempeh.

Omega 3 supplementen

Naast bovenstaande voedingsmiddelen zijn er ook omega 3 voedingssupplementen beschikbaar, zoals visoliecapsules, die geconcentreerde hoeveelheden omega 3-vetzuren leveren. Op de dagen dat ik goede kwaliteit vis eet, slik ik geen visolie bij. De rest van de dagen slik ik het elke ochtend bij mijn ontbijt.

Dit moet je ook weten: voedingssupplementen zijn geen vervanging voor een gevarieerde en evenwichtige voeding. Voeding, bewegen en goed slapen zijn ALTIJD de basis.

Liefs Huidtherapeut Jessica


Boek hier je gratis consult

×