Manuele Lymfdrainage

Zwelling en vochtophoping verminderen

Lymfestelsel massage

Manuele lymfedrainage is een speciale massagetechniek. Door een zacht pompende beweging stimuleert de huidtherapeut de vochtopname en wordt het functioneren van de goede vaten bevorderd. Lymfe, ook wel weefselvocht genoemd, is een kleurloze vloeistof die vrijwel overal in het lichaam voorkomt. Het lymfestelsel is een afvoerend systeem en is een belangrijk onderdeel van het afweersysteem van het lichaam. Door specifieke handgrepen, die bestaan uit een hele zachte massage, wordt de huid heel licht aangeraakt. Door de zachte bewegingen wordt de stroming van de lymfe versterkt, waardoor de afvalstoffen en het vocht beter kunnen worden afgevoerd.

Manuele lymfedrainage is een massagemethode die in de vorige eeuw speciaal werd ontwikkeld om de werking van het lymfestelsel te bevorderen. De afvloed van lymfevocht wordt met deze methode bevordert en dit zorgt ervoor dat zwelling vermindert en het lymfestelstel weer normaal gaat functioneren. Je merkt dat je een vochtophoping onder je huid hebt als je bijvoorbeeld een kuiltje in je huid kan drukken of dat je na het afdoen van een sieraad nog lang een afdruk blijft zien. Als dit vocht langere tijd op dezelfde plek blijft kan het verharden, waardoor er chronische problemen kunnen ontstaan. Het is daarom van belang dat je op tijd behandeld wordt, zodat het vocht weer de juiste afvoerrichting vindt.

Manuele lymfedrainage is ook geschikt voor zowel voor- als nabehandeling van cosmetische ingrepen, zoals bijvoorbeeld een ooglidcorrectie of na liposuctie. Ook is de behandeling puur medisch inzetbaar na een operatie waarbij de lymfeklieren zijn verwijderd.

Lees hieronder verder
Manuele Lymfdrainage deventer
Manuele Lymfdrainage JMH de Huidkliniek Deventer

Voor- en nabehandeling bij cosmetische ingrepen

Steeds meer plastische en cosmetische chirurgen adviseren dan ook om je te laten behandelen met manuele lymfedrainage als je een cosmetische ingreep ondergaat. Cosmetische ingrepen hebben namelijk een zichtbaar beter en sneller resultaat als deze worden gecombineerd met (meerdere) lymfedrainage behandelingen. Door manuele lymfedrainage vooraf aan een cosmetische ingreep toe te passen, worden de lymfebanen schoongemaakt en wordt het resultaat van de ingreep mooier. Na de operatie helpt manuele lymfedrainage het vocht en de afvalstoffen af te voeren, wat een sneller en mooier herstel van het weefsel geeft.

Behandelindicaties

Manuele lymfedrainage is toepasbaar bij zeer veel klachten, bijvoorbeeld bij de volgende indicaties:
  • Voor en na een cosmetische ingreep
  • Rosacea
  • Bloeduitstortingen
  • Bloedcirculatiestoornissen
  • Littekens of lymfeoedeem als gevolg van
  • bestraling of chemotherapie
  • Na het verwijderen van lymfeklieren

Veelgestelde vragen

Hoe werkt Lymfedrainage?

Lymfedrainage gezicht is een manuele techniek waarbij zachte druk wordt toegepast op specifieke punten van het gezicht met behulp van de vingers of speciale apparaten. Dit helpt om de afvoer van afvalstoffen en overtollig vocht via de lymfevaten te verbeteren. Dit kan helpen bij het verminderen van zwelling, het verbeteren van de huidelasticiteit, het verminderen van rimpels, het verminderen van acne en het verminderen van huidveroudering. Lymfedrainage gezicht kan ook helpen bij het verminderen van stress en vermoeidheid in het gezicht. Lymfedrainage gezicht wordt vaak uitgevoerd door een gespecialiseerde therapeuten of esthetisch arts. Het is belangrijk om te overleggen met een arts of therapeut voor deze behandeling om te bepalen of lymfedrainage gezicht geschikt is voor jouw specifieke situatie.

Wat is het effect van manuele lymfdrainage?

Manuele lymfedrainage is een therapeutische techniek die zich richt op het verbeteren van de afvoer van lymfe, een vochtachtige vloeistof die stoffen als afvalstoffen, overtollig vocht en afweercellen transporteert, door middel van het aanwenden van zachte druk op specifieke punten van het lichaam. De techniek kan worden toegepast op diverse delen van het lichaam, waaronder het gezicht, benen, armen en hals. Het effect van manuele lymfedrainage kan onder andere zijn: verminderen van oedeem (zwelling), verminderen van pijn, verminderen van vermoeidheid, verminderen van stress, verminderen van huidproblemen, verminderen van cellulitis, verbeteren van de huidelasticiteit, verbeteren van de bloedcirculatie en verbeteren van de afvoer van afvalstoffen.

Wat merk je na lymfedrainage?

Na manuele lymfedrainage kan men verschillende verbeteringen ervaren zoals een afname van zwelling (oedeem), vermindering van pijn, vermindering van vermoeidheid, vermindering van stress, vermindering van huidproblemen, vermindering van cellulitis, verbetering van de huidelasticiteit, verbetering van de bloedcirculatie en verbetering van de afvoer van afvalstoffen. Sommige mensen kunnen ook een gevoel van ontspanning ervaren na de behandeling. Het is belangrijk om te weten dat de resultaten van manuele lymfedrainage kunnen variëren van persoon tot persoon en dat bij sommige mensen meerdere behandelingen nodig kunnen zijn om de gewenste resultaten te bereiken. Het is aanbevolen om te overleggen met een arts of therapeut alvorens manuele lymfedrainage te ondergaan en om te bepalen of deze behandeling geschikt is voor jouw specifieke situatie.

Kan jezelf lymfdrainage doen?

Manuele lymfedrainage is een techniek die vaak uitgevoerd wordt door gespecialiseerde therapeuten of artsen. Er zijn echter ook zelfmassage technieken die men kan leren om de lymfe afvoer te bevorderen. Het is wel belangrijk om te overleggen met een arts of therapeut voordat men zelf lymfedrainage uitvoert, om te bepalen of deze techniek geschikt is voor jouw specifieke situatie en of er eventuele contra-indicaties zijn.

Is manuele lymfedrainage na een ooglidcorrectie goed?

Manuele lymfedrainage kan een effectieve behandeling zijn na een ooglidcorrectie omdat het helpt bij het verminderen van zwelling en het verbeteren van de afvoer van afvalstoffen in het gebied rond de ogen. Het is wel aanbevolen om te overleggen met de chirurg of de behandelend arts alvorens manuele lymfedrainage te ondergaan na een ooglidcorrectie om te bepalen of deze behandeling geschikt is voor jouw specifieke situatie en of er eventuele contra-indicaties zijn.

Kosten per behandeling

Voor de vergoeding van manuele lymfedrainage voor oedeemtherapie is een verwijzing nodig van de huisarts. Bij de meeste zorgverzekeraars is de vergoeding voor geregistreerde manuele lymfedrainage, geheel of gedeeltelijk, in het verzekeringspakket opgenomen. Bekijk je polis of neem contact op met je zorgverzekeraar.

Manuele lymfdrainage
€40
€40
30 min.
×