Hoe werkt laser ontharen: alles wat je moet weten

Altijd al nieuwsgierig geweest naar laser ontharen? Je bent niet de enige, steeds meer mensen willen definitief van ongewenste haren af. Nooit meer scheren, waxen of epileren klinkt toch geweldig (en dat is het ook). Wij gaan je vertellen hoe laser ontharen werkt, voor welke type haren het geschikt is en hoeveel behandelingen er ongeveer nodig zijn. Lees snel verder. 

Hoe werkt laser ontharen?

Laser ontharen is de behandeling om definitief van ongewenste haargroei af te komen. Het klinkt spannend maar dat valt reuze mee. Met laser ontharen richten de lasers zich op het pigment van het haar. Het haar leidt vervolgens het laserlicht naar het haarzakje. Het licht van de laser verwarmt en vernietigt de haarzakjes. Uiteindelijk zullen de haren afsterven en uitvallen. 

Hoe werkt laser ontharen

Hoe werkt laser ontharen bij JMH de huidkliniek? 

Bij JMH de huidkliniek start je altijd met een gratis consult. Tijdens dit consult beoordelen onze huidtherapeuten zorgvuldig of jouw haren geschikt zijn voor de laserbehandeling. Ook kijken we naar de conditie van jouw huid. Twee dagen voor de behandeling zorg je ervoor dat het gebied is geschoren. De laser werkt het beste op korte haren, zodat er een minder lange weg is naar de haarzakjes. Haartje vergeten? Geen probleem, onze huidtherapeut zal deze dan ter plekke voorzichtig scheren. 

Tijdens de behandeling wordt het behandelgebied afgetekend. Daarna is de eerste stap het beschermen van de ogen, zowel voor jou als de huidtherapeut. Laserlicht kan namelijk schadelijk zijn voor de ogen. Met de bril veilig op de plaats, gaan we met onze Thunder MT laser het behandelgebied laseren. Tijdens de behandeling kan je een tintelend of warm tot heet prikkelend gevoel ervaren. Dit is normaal en geeft aan dat de haarzakjes zijn bereikt. Het voordeel van de Thunder MT laser is dat de laser tijdens de behandeling koele lucht blaast. 

Na afloop van de behandeling kan het behandelde gebied een beetje rood of verdikt zijn. Dit is heel normaal en trekt snel weer weg. Na de behandeling is het belangrijk om de huid te verzorgen. In de huidkliniek maken we altijd gebruik van Alhydran. Deze crème koelt en herstelt de huid. Bescherm daarnaast de gelaserde huid altijd tegen de zon met een zonnebrandcrème. 

Vragen over hoe laser ontharen werkt bij JMH de Huidkliniek? Neem dan contact met ons op. 

Wat zijn de voor- en nadelen van laser ontharen?

Laser ontharen is de perfecte oplossing voor het definitief verwijderen van ongewenste haren. Het scheelt wekelijks veel tijd, soms (misschien) wat frustratie en het grootste voordeel is wel het krijgen van een gladde huid zonder irritatie en ingegroeide haartjes. Gelukkig kent laser ontharen nog meer voordelen. Wij hebben alle voor- en nadelen van laser ontharen op een rijtje gezet. 

Voordelen: 

 1. Langdurige gladheid 
 2. Doelgerichte precisie 
 3. Snel en efficiënt 
 4. Vermindering van ingegroeide haartjes 
 5. Minder ongemak 
 6. Kostenbesparend 

Nadelen: 

 1. (Nog) niet voor iedereen geschikt
 2. Zelden: lichte huidirritatie door de warmte van de laser 
 3. Zelden: complicaties 
definitief ontharen met een laser deventer

Hoe vaak laser ontharen? 

Bij het overwegen van laserontharing is het goed om te weten dat er meerdere behandelingen nodig zijn voor het beste resultaat. Gemiddeld zijn er 6 tot 8 behandelingen nodig, afhankelijk van de plaats op het lichaam, de haarkleur, haardikte en de hoeveelheid haren. Tijdens een gratis consult beoordeelt de huidtherapeut hoeveel behandelingen je ongeveer nodig hebt. Lees meer over de factoren die invloed kunnen hebben op het aantal behandelingen. 

Na het consult weet je hoe vaak je (ongeveer) een laser ontharingsbehandeling moet ondergaan. Dit betekent niet dat je elke week kan laseren. Een laser ontharingsbehandeling wordt meestal om de 4 tot 6 weken uitgevoerd omdat er rekening gehouden moet worden met de natuurlijke cyclus van de haargroei. De haargroei cyclus bestaat uit verschillende fases, zie onderstaande tabel. 

FaseKenmerken
Anagene faseActieve groeifase van het haar
Catagene faseOvergangsfase waarin de haargroei vertraagt
Telogene faseRustfase waarin oud haar uitvalt en nieuw haar begint

Laserontharing werkt het beste tijdens de anagene fase. In deze fase is het haar actief aan het groeien en het dichtst bij de haarwortel. Door de behandelingen in deze fase van de cyclus in te plannen wordt de haarwortel het beste bereikt wat zorgt voor het beste resultaat. 

Hoe lang blijft haar weg na laseren?

Na een volledige behandeling blijft het haar enkele maanden tot jaren weg. Maar hoe lang blijft haar echt weg na het laseren? Dit kan variëren per persoon. 

Eerste resultaten 

Slechts twee weken na je eerste behandeling zul je merken dat bijna alle behandelde haren uitvallen. Dit is een teken dat de laserbehandeling effectief de haarfollikels heeft aangepakt. Na de eerste behandeling kan je dus al snel genieten van de voordelen, zoals een gladdere huid en dat je minder hoeft te scheren.

Resultaat na de volledige behandeling 

Na een volledige behandelingskuur, die meestal bestaat uit 6 tot 8 behandelingen, kun je genieten van een gladde huid zonder irritatie. De meeste cliënten kunnen langdurig genieten van deze resultaten. Hoe lang de haren echt wegblijven na het laseren hangt af van factoren zoals hormonen, leeftijd en genetica. 

Heb jij door bepaalde factoren na verloop van tijd weer last van (lichte) haargroei? Dan kun je ervoor kiezen om jaarlijks of periodiek een onderhoudsbehandeling te ondergaan om de huid glad en haarvrij te houden. 

Is laser ontharen permanent?  

Laserontharing is meestal niet 100% permanent. De meeste mensen ervaren een vermindering van haargroei tussen de 70% en 90%. Dit resultaat kan verschillen per persoon, afhankelijk van factoren zoals haarkleur en huidtype. 

In sommige gevallen komt het ook voor dat haartjes teruggroeien na verloop van tijd. Vooral als de behandeling in de rustfase van sommige haren heeft plaatsgevonden. Daarnaast maakt je huid gedurende je leven nog nieuwe haarzakjes aan. 

Jaarlijks onderhoud 

Als laser ontharen zo effectief is, waarom heb je dan jaarlijks onderhoud nodig? Nou, de realiteit is dat je haar groeit in verschillende fasen. En omdat niet alle haren tegelijkertijd in de groeifase zitten, kunnen ze niet allemaal tegelijk behandeld worden. Dit is ook de reden dat er meerdere behandelingen nodig zijn om alle haren aan te pakken. Daarnaast kunnen hormonale veranderingen of genetische factoren na verloop van tijd invloed hebben op je haargroei. Ervaar je hergroei van haren? Plan een onderhoudsessie in om deze nieuw gegroeide haren aan te pakken. Vaak is 1 keer per jaar of per 2 jaar voldoende. 

JMH de Huidkliniek Huidtherapeut deventer
Laser ontharen deventer bij JMH de huidkliniek

Welke plaatsen kun je laser ontharen?

Bijna alle delen van het lichaam kunnen worden gelaserd. Populaire plaatsen voor laser ontharen zijn: het gezicht, (onder)benen, armen, oksels, bikinilijn, bilnaad, borst en rug. Hieronder volgt een uitleg over de verschillende plaatsen:

 1. Gezicht
  Veel vrouwen met ongewenste haargroei in het gezicht kiezen voor laser ontharen van de bovenlip, kin, wangen en bakkebaarden. Wist je dat laser ontharen in het gezicht kan worden vergoed door de zorgverzekeraar
 2. Onderarmen en armen
  Overbeharing op armen komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Deze vorm van overbeharing kan zorgen voor onzekerheid. 
 3. Bikinilijn en Brazilian 
  Het laseren van de bikinilijn/ brazilian is erg populair bij vrouwen. Vooral in de zomermaanden brengt dit veel voordelen. Let op: begin direct na de zomer met laser ontharen zodat je in de opvolgende zomer meteen kan genieten van een haarvrije bikinilijn. 
 4. Benen 
  Het scheren van benen kost veel tijd. Zeker als de ongewenste haren elke week of zelfs na een paar dagen alweer terugkomen. Laser ontharen bespaart tijd, geld en (huid)irritatie. 
 5. Rug en Borst
  Uitermate geschikt voor mannen die last hebben van overmatige haargroei of die een meer verzorgde look willen bereiken. 
 6. Oksels
  Altijd gladde oksels, dat wil toch iedereen. Geschikt voor zowel vrouwen als mannen. 

Vragen over de behandeling van verschillende plaatsen? Neem contact met ons op, wij helpen je graag. 

Hoe oud moet je zijn voor laser ontharen

Bij JMH de Huidkliniek krijgen we vaak de vraag ‘Hoe oud moet je zijn voor laser ontharen?’. De leeftijd voor laser ontharen is een belangrijk onderwerp. Hoewel laserontharing een fantastische oplossing kan zijn voor ongewenste haargroei, zijn er ook een paar leeftijdsgebonden overwegingen. 

Laserontharing volwassen 

Laserontharing is bewezen effectief en veilig voor volwassenen.

Laserontharing jongeren 

Laserontharing is minder geschikt voor tieners. Tieners hebben nog te maken met hormonale veranderingen. Deze veranderingen/ schommelingen in hormonen kunnen invloed hebben op de haargroei. Dit betekent dat de resultaten minder voorspelbaar zijn en nieuwe haren kunnen blijven groeien ondanks de behandelingen. 

Bij JMH de Huidkliniek zijn wij voorzichtig met laseren bij jongeren onder de 18 jaar. Volwassenen kunnen doordachte beslissingen nemen en begrijpen onder andere dat er meerdere behandelingen nodig zijn voor het beste resultaat. 

Bij jongeren vragen we toestemming van een ouder of voogd. Het is belangrijk dat een ouder of voogd betrokken is bij het besluitvormingsproces. Zij moeten toestemming geven voor de behandeling. Tijdens een consult wordt samen het behandelplan afgestemd. 

Wat is beter: IPL of Laser? 

In jouw zoektocht naar meer informatie over laser ontharen ben je vast en zeker de termen IPL en laser tegen gekomen. Maar wat is het verschil? Welke vorm van laser ontharen is beter? Lees hier meer over het verschil tussen IPL en laser.

Laser ontharenIPL ONTHAREN
Gericht op 1 kleur (golflengte). Hierdoor wordt alle energie van de straling op het haarzakje gericht. Resultaat: het haarzakje wordt volledig vernietigd.Gericht op meerdere kleuren (golflengtes). Hierdoor raakt de straling niet alleen het haarzakje, maar ook de huid daaromheen. Dit betekent dat de energie van de straling verdeeld moet worden over de verschillende plekken. Hierdoor neemt de kracht af. Resultaat: het haarzakje wordt niet volledig vernietigd.
Geschikt voor alle huidtypes.Alleen geschikt voor lichte huidtypes.
Alleen specialisten met een opleiding mogen de laser bedienen.Iedereen mag het IPL apparaat bedienen.

Mag alleen behandeld worden volgens laserbehandeling kwaliteitseisen.
Gelden geen behandeling kwaliteitseisen.
6-8 behandelingen nodig15 behandelingen nodig

Hoeveel kost laser ontharen?

Een belangrijk onderdeel in de overweging om je ongewenste haren te laten laseren zijn uiteraard de kosten. Het antwoord op deze vraag kan variëren. De kosten zijn namelijk afhankelijk van verschillende factoren zoals:

 1. Het lichaamsdeel en de grootte van het te behandelende gebied: grotere gebieden zoals benen zijn duurder dan kleinere gebieden zoals de bovenlip.
 2. Aantal behandelingen: dit is afhankelijk van je haartype en de dikte van de haargroei.
 3. Huid- en haartype: het verschil in huid en haar kan invloed hebben op het aantal behandelingen. 

Gemiddelde kosten 

De kosten voor laser ontharen zijn afhankelijk van bovenstaande factoren. Maar ook per huidkliniek kunnen de prijzen verschillen. Let hierbij goed op het aantal benodigde behandelingen. Dit kan per laser soort verschillen. Lees hier meer over het verschil tussen IPL en Laser

Bekijk hier het overzicht van de prijzen en voordeelpakketten bij JMH de Huidkliniek. Tip: houdt bij het berekenen van de gemiddelde kosten rekening met een behandelingstraject van 6 tot 8 laser ontharingsbehandelingen. Wil je zeker weten wat de kosten zijn? Plan voor gratis advies een consult in.

5+1 behandeling gratis 

Bij JMH de Huidkliniek krijg je altijd de zesde behandeling van ons gratis. Meer behandelingen nodig? Vanaf de zevende behandeling krijg je 20% korting op de originele prijs voor je vervolgbehandelingen. Lees meer over deze kortingsactie die nooit verloopt. 

Investering voor de toekomst 

Laser ontharen is een investering voor de toekomst. De behandelingen kosten op het moment zelf veel geld maar op lange termijn kan het je veel tijd en geld besparen. Geld wat je anders uitgeeft aan bijvoorbeeld scheermesjes en scheerschuim. 

Bekijk de kosten van laser ontharen bij JMH de Huidkliniek.

Welke zorgverzekering vergoedt laser ontharen?

Laser ontharingsbehandelingen worden in sommige gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Dit geldt alleen vanuit de aanvullende zorgverzekering en wanneer er gezondheidsgerelateerde redenen zijn voor de laserontharing. Ook verschillen de vergoedingen per zorgverzekeraar. Wij hebben de vergoedingen voor je op een rij gezet: bekijk het overzicht van de vergoedingen van de zorgverzekeraars

Belangrijk: 

 • Niet alle zorgverzekeraars vergoeden laser ontharingsbehandelingen. Ook is het vaak niet opgenomen in de basisverzekering. Controleer je polis of neem contact op met je zorgverzekeraar om te zien of laserontharing wordt gedekt. 
 • Vergoedingen worden vaak verleend als er gezondheidsredenen zijn voor laserontharing zoals huidproblemen door scheren of haargroei door hormonale disbalans zoals bij vrouwen in het gezicht. 

Om gebruik te kunnen maken van vergoedingen van de zorgverzekeraar bij gezondheidsredenen, kan er een doorverwijzing of medisch advies van een arts nodig zijn om de noodzaak van de behandeling aan te tonen. 

Laseronthaar ervaringen 

Afgelopen jaren hebben we al veel klanten blij mogen maken met het verwijderen van ongewenste haargroei. Benieuwd naar de ervaringen van onze klanten? Lees hier alle ervaringen

“Prachtige huidkliniek! Frisse uitstraling en professionele huidtherapeut. Alles wordt goed uitgelegd en de behandeling was vrijwel pijnloos. Gelijk gebruik gemaakt van de aanbieding laser ontharen 5+1 gratis.”

“Super service. Bijna geheel pijnloos. Zeker een aanrader!”

“Prettig contact en uitleg bij de intake. Laser is ontzettend snel en bijna pijnloos…”

×